Advies en Rechtshulp Pagina … …………………………. Meester Willem  Europa

 

Europese Unie

 

 

°          D e Vrijhandelsassociatie en de Europese Economische Ruimte, EER. 

De EVA, Europese Vrijhandelsassociatie (engels EFTA) is opgericht om de handel in goederen tussen de aangesloten landen te bevorderen. Zij is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.  Zij werd in 1960 opgericht door Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen, Portugal, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Finland werd in 1961 geassocieerd lid en volledig lid in 1986, IJsland en Liechtenstein werden in 1970 en 1991 lid.

De EVA heeft tot doel de vrije handel in industriële goederen tussen de deelnemende landen te bevorderen en daarmee bredere doelstellingen te verwezenlijken (duurzame groei, volledige werkgelegenheid, hogere productiviteit en een rationeel gebruik van hulpbronnen).De organisatie zetelt in Genève in Zwitserland, in Brussel en Luxemburg. Het secretariaat is gevestigd in Brussel om daar het vrijhandelsassociatie comité te ondersteunen en de Raad en het comité van de Economische Europese Ruimte. Verder adviseert het secretariaat van de Vrijhandelsassociatie parlementaire en consult comités. De administratie van het secretariaat zit in Luxemburg
.

Oorspronkelijk waren er zeven EVA-landen: Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen, Portugal, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. IJsland trad in 1970 toe, nadat zij uit EG was gestapt, Finland werd lid in 1986 en Liechtenstein in 199. In 1973 verlieten het Verenigd Koninkrijk en Denemarken de EVA om toe te treden tot de EEG. Zij werden gevolgd door Portugal in 1986 en door Oostenrijk, Finland en Zweden in 1995. Groenland dat een status aparte heeft t.o.v. Denemarken dus gelijk met dit land lid werd van de EG verliet in 1985 de EG en is ook lid van de EVA.

De EVA lijkt op de Europese Unie (EU), maar de samenwerking tussen de deelnemende landen gaat minder ver  De EVA is slechts een vrijhandelszone, de EU gaat veel verder. De EVA is geen douane-unie. Dit betekent dat er wel een samenwerkingsverband is tussen de lidstaten waarbij er geen invoerrechten of beperkingen gelden tussen de lidstaten onderling. Met betrekking tot niet-lidstaten is er geen samenwerking. Een land dat geen lid is kan , via de staat met de laagte tarieven alsnog de verdere markt betreden, omdat elke lidstaat zijn eigen beleid voert en bijvoorbeeld zelf bepalen hoe hoog de invoerrechten zijn. Dit geeft tot gevolg gehad dat drie van de vier huidige lidstaten (Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.) een akkoord met de EU gesloten hebben om zo de Europese Economische Ruimte (EER) te vormen.

De Europese Economische Ruimte (EER) is een overeenkomst tussen de landen van de Europese Unie (EU) en de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA), met daar van uitgezonderd Zwitserland. De overeenkomst moet vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal tussen de deelnemende landen bevorderen. Er wordt bovendien ook samengewerkt op economisch gebied. De EER is opgericht om de landen van de EVA die geen lid werden van de Europese Unie toch te laten profiteren van het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal in de Europese Unie. Hiervoor moest wel wetgeving van de EU worden ingevoerd in de landen van de EER. Zwitserland zou in ook onderdeel worden van de EER, maar doormiddel van een referendum een stemde de bevolking hiertegen.

 

 

image6 Disclaimer.
Al deze pagina's geven slechts algemene informatie. Alle juridische vragen verschillen elk opnieuw van geval tot geval. Voor uw eigen specifieke  juridische vraag en probleem, dient u deze steeds aan een rechtskundige voor te leggen. Aan al deze webpagina's zijn geen direct toepasbare adviezen te verbinden, zij geven een indruk van het recht.

 

Laatste update 2 januari 2008